Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları temelde üç aşamada yürütülmektedir. Bunlar; önleme, tedavi ve tedavi sonrası rehabilitasyondur. Danışma hattı bu üç aşamayı da destekleyecek şekilde düzenlenmiştir. Bununla birlikte öncelikli olarak; hem maddeyle tanışmamış kişilerin (özellikle gençlerin) hem de madde kullanımı olan ancak bağımlı hale gelmemiş bireylerin korunması hedeflenmiştir.
7 gün 24 saat prensibiyle hizmet veren “Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı” na yönelik özel bir yazılım ve takip programı oluşturulmuştur. Arayan kişilerin kimlik bilgileri alınmadan kişi tarafından verilen bilgiler yazılıma işlenmekte ve talebine uygun hizmet sağlanmaktadır.
Arayan kişinin ihtiyacına yönelik operatörlerin irtibata geçeceği birimler (Sosyal uyum merkezi, aile hekimleri, psikiyatri klinikleri, AMATEM, işkur birimleri, sosyal yardımlaşma vakıfları, belediyeler, narkotimler ve diğer kolluk birimleri vs.) sisteme tanımlanmış olup gerektiği durumlarda, konu hakkında görevlendirilmiş kişilerle irtibata geçilmektedir.