Yanaloba Aile Sağlığı Merkezi
 
 

Bebek İzlemleri

Koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli parçasını taramalar oluşturur. Tarama testlerinin en yaygın bir şekilde uygulandığı dönem yenidoğan dönemidir .Metabolik hastalığın bulgu vermeden ve geriye dönüşümsüz zararlar oluşturmadan teşhisini koymak temel amaçtır.
Fenilketonüri: Yenidoğan bebeklerde görülen fenilketonüri hastalığı tedavi edilebilir zeka geriliklerinin en önemli nedeni olup erken konulan teşhiş ile önlenebilmektedir. Doğumsal(konjenital) hipotiroidi: Önlenebilir zeka geriliğinin önemli nedenlerinden bir diğeridir.

Metabolik tarama amaçlı kan örneği alınması için en ideal zaman bebeğin proteinli besinler almaya başlamasından 24 saat sonrası, ilk 72 saatlik süredir. İkinci topuk kanı ilk 7 gün içerisinde alınır.Alınan bu iki topuk kanı örneği bu iki hastalığın erken tanısı için çok önemlidir.

İşitme taraması ve görme her yenidoğan bebeğe uygulanması gereken tarama yöntemleridir.

Doğuştan kalça çıkığı için yenidoğanlar taburcu olmadan önce muayene edilir, bebek birinci ayını doldurduğunda kalça USG ile taranmalıdır.

Bebek anne sütü almaya başladıktan sonra en geç bir hafta içinde aile hekimine getirilmelidir. Aile hekimliğinde topuk kanı alınır ve tarama testleri sorgulanır. Yapılmayanlar varsa yapılması gerekenler anlatılır. Ayrıca aylık rutin kontroller için randevu planlaması yapılır.

Bebeklik dönemindeki aşı ve izlemler bebeğin sağlıklı gelişimi ve bağışıklığının oluşması açısından çok önemlidir.